Voorbereiding kilometerheffing gestaakt

Het proces van aanbesteding voor de kilometerheffing is tot nader order opgeschort. Ook worden geen financiële verplichtingen meer aangegaan, schrijft demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert hiermee op het besluit van de Kamer om de kilometerheffing controversieel te verklaren. Behalve het opschorten van de aanbesteding en het niet langer aangaan van nieuwe financiële verplichtingen, wordt ook de projectorganisatie afgebouwd en wordt de beoogde uitrol van het systeem stilgelegd. De kennis en expertise die inmiddels is opgebouwd, wordt 'adequaat geborgd'.

Mobiliteitsprojecten waarvoor al wel verplichtingen zijn aangegaan, worden gewoon uitgevoerd, stelt de minister. Dergelijke projecten hebben een 'zelfstandige rol' bij het verbeteren van de bereikbaarheid.

De Tweede Kamer had voor morgen een spoeddebat gepland over de geplande kosten van de kilometerheffing. De VVD liet vandaag weten dat met de brief van Eurlings de noodzaak van het debat van de baan is. Eurlings' eigen CDA is het daar niet mee eens: er zijn nog een hoop vragen, zei Ger Koopmans. Het debat gaat daarom gewoon door.