Toch celstraf voor 'slaapwandelende' schutter

Een 55-jarige vrouw uit Wezep, die beweert op nieuwjaarsnacht 2007 op een man te hebben geschoten terwijl zij slaapwandelde, is vandaag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor poging tot doodslag. Het OM had tegen S. een celstraf van dertig maanden geëist, waarvan tien voorwaardelijk.

De rechtbank in Zutphen sprak Maria S. in november 2007 nog vrij mede omdat deskundigen toen oordeelden dat het goed mogelijk was dat S. slaapwandelde toen zij vier keer de trekker van haar geweer overhaalde. Het hof in Arnhem vindt het slaapwandelverhaal echter niet aannemelijk. De rechters baseerden zich daarbij onder meer op deskundigen op het gebied van slaapstoornissen, die het verhaal van S. naar het rijk der fabelen verwezen.

S., die ten tijde van het incident 25 jaar lid was van een schietvereniging, stelt zich niets meer van het incident te kunnen herinneren. Volgens justitie heeft de vrouw, die staat ingeschreven in Wezep maar in Egypte woont, in de bewuste nacht rond 1.50 uur met een geweer vanuit haar slaapkamerraam op een groepje mensen geschoten. Een 26-jarige man uit Nunspeet werd bij het incident aan de Duinweg in zijn buik geraakt. Omdat er vuurwerk werd afgestoken, merkten omstanders het geluid van het vuurwapen niet direct op.

Het OM stelt dat de vrouw schoot omdat zij kwaad was op feestgangers die veel lawaai zouden hebben gemaakt. S. bekende voor de rechters zich inderdaad aan het lawaai te hebben geërgerd. De vrouw ontkent echter ten stelligste bewust op het slachtoffer te hebben geschoten.