'Iran wil uranium toch in een keer ruilen'

Iran is nu toch bereid om 1.200 kilo laagverrijkt uranium in een keer te ruilen voor brandstof voor zijn reactor in Teheran. Voorwaarde is wel dat de ruil in Iran plaatsvindt. Dat zegt de Iraanse onderhandelaar Ali Akbar Salehi, het hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, vandaag in de krant Jawan.

Eerder wilde Iran zijn laagverrijkte uranium alleen in partijen van 400 kilo ruilen. Maar volgens Salehi is nu duidelijk dat het economisch niet haalbaar is om kleinere hoeveelheden om te ruilen. Iran en de nucleaire waakhond van de VN (IAEA) kwamen vorig jaar oktober overeen om in een keer 1.200 kilo laagverrijkt uranium naar Rusland en Frankrijk te sturen voor verdere opwerking.

Het plan kwam er na overleg met de grootmachten die Iran ervan verdenken in het geheim te werken aan een kernwapen. Maar uiteindelijk ging Teheran toch niet akkoord met het voorstel van het IAEA. Volgens Salehi wil zijn regering de 1.200 kilo laagverrijkt uranium in Iran overdragen aan het IAEA en als het Westen dan de brandstof voor de reactor in Teheran levert, mag het IAEA het uranium het land uitvoeren.

Westerse regeringen lieten eerder weten niets te zien in een ruil op Iraans grondgebied. Ze hebben de afgelopen weken de druk op Iran opgevoerd en dreigen met nieuwe sancties.