'Wallage in beeld als opvolger Cohen'

Oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage (PvdA) wordt mogelijk interim-burgemeester van Amsterdam. De 63-jarige oud-fractievoorzitter in de Kamer wordt genoemd als tijdelijk opvolger van Job Cohen, die na negen jaar burgemeesterschap de landelijke politiek ingaat. Dat hebben bronnen tegen het Financieele Dagblad gezegd.

De honneurs worden nu waargenomen door locoburgemeester Lodewijk Asscher, die als partijleider van de hoofdstedelijke PvdA ook bij de formatie van een nieuwe coalitie is betrokken. Eerder deden de namen van Guusje ter Horst en Eberhard van der Laan de ronde. De laatste heeft inmiddels gezegd dat hij niet beschikbaar is.

Tijdschrift Opzij is op de website een actie gestart voor een vrouwelijke burgemeester. Nog geen kwart van alle burgemeesters is vrouw en van de vier grote steden heeft er niet één een vrouw aan het roer, schrijft het weekblad. Amsterdam heeft nog nooit een vrouwelijke burgemeester gehad. Bezoekers van de site kunnen kiezen uit vijf namen: Annemarie Jorritsma (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), Guusje ter Horst (PvdA), Pauline Krikke (VVD) en Agnes Kant (SP). Ze kunnen ook zelf een naam invullen.