'Grondiger onderzoek uitzaaiingen darmkanker'

Darmkanker keert na operatieve verwijdering in dertig procent van de gevallen terug. Om dat te voorkomen moeten medici bij patiënten meer lymfeklieren op uitzaaiingen controleren. Dat stellen artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Leids Universitair Medisch Centrum in de jongste editie van het vakblad Medisch Contact, dat vandaag verschijnt.

Als een tumor terugkeert, houdt dat in dat er al voor de operatie uitzaaiingen waren. Nu worden doorgaans tien lymfeklieren daarop onderzocht, volgens de artsen "een betrekkelijk arbitrair aantal". Dat moeten er meer worden om betrouwbaarder te kunnen vaststellen dat een patiënt geen uitzaaiingen heeft.

Een nieuw type onderzoek waarmee het aantal onderzochte lymfeklieren kan worden verhoogd, is volgens de artsen makkelijk toe te passen in de dagelijkse Nederlandse praktijk. In Nederland wordt jaarlijks bij 11.000 mensen darmkanker vastgesteld. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren zal toenemen, omdat de bevolking groeit en bovendien vergrijst.

Een bevolkingsonderzoek onder ouderen moet ertoe leiden dat meer gevallen in een vroeg stadium worden ontdekt. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) schoof het begin van dat onderzoek echter onlangs op de lange baan, onder meer omdat er volgens hem nog te weinig artsen zijn om het uit te voeren.