Bondscoach: "Nederlandse wielertop erg smal"

Bondscoach van de Nederlandse wielrenunie Leo van Vliet heeft na de eerste weken in het nieuwe seizoen al een voorlopige conclusie getrokken over de stand van zaken. "De renners die het goed doen, zijn vooral de renners van wie je het verwacht. De top in Nederland is heel smal."

"Kijk naar Johnny Hoogerland; hij valt in Parijs-Nice en je ziet meteen de gevolgen. Hij kan niet meedoen en er is niemand die het stokje van hem overneemt. Je hoopt toch ook op andere jongens, je wilt etappezeges zien. Maar Robert Gesink laat zien dat hij heel stabiel is, Lars Boom heeft gewoon een goede proloog in Parijs-Nice gereden. Zijn focus lag niet bij het klassement, die ligt bij de klassiekers. Dat doet hij goed."

Of de Nederlanders het goed gaan doen in de klassiekers weet Van Vliet niet. "Omdat het te vroeg is om te zeggen wat ze daar kunnen doen. We wachten af, dat is mijn devies. Kijk, Wouter Mol wint het klassement in Qatar en dat is hartstikke knap. Maar het is geen Amstel Gold Race. Net zoals een proloog in Parijs-Nice dat niet is." Nederland hoeft niet te wanhopen, want in het verleden waren de Nederlanders in het voorjaar ook altijd goed. "Wat dacht je van de prestaties van Michael Boogerd al die tijd?"