Piraten laten Noord-Koreaans schip vrij

Somalische piraten hebben vandaag een Noord-Koreaanse tanker en zijn 28 bemanningsleden vrijgelaten, nadat de eigenaren van het schip losgeld hadden betaald. De tanker was eind november door piraten gekaapt. Dat meldt een woordvoerder van de EU-vloot die in de Golf van Aden patrouilleert.

Eveneens vandaag onderschepten schepen van de patrouillevloot twee groepen piraten die geprobeerd hadden een aanval uit te voeren op passerende vrachtschepen. Beide groepen bestonden uit een moederschip en twee snelle, kleine bootjes. In totaal zijn zeventien piraten in hechtenis genomen. Een aanval vond op bijna zestienhonderd kilometer voor de kust van Somalië plaats, de andere ten noorden van de Seychellen.

Volgens deskundigen blijft piraterij voor de kust van Somalië een probleem tot er een effectieve en stabiele regering wordt geïnstalleerd. De huidige regering is momenteel verwikkeld in een strijd met islamitische opstandelingen en kan zich daarom niet richten op de goed gewapende piratenbases langs de kust.