Nederlands fregat pakt zwaarbewapende piraten

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp heeft voor de Somalische kust drie boten met piraten overmeesterd. In de snelle vaartuigen van de zeerovers werden AK-47 machinegeweren en een raketwerper gevonden. Ook hadden ze piratenattributen als ladders en satelliettelefoons aan boord, meldt het ministerie van Defensie vandaag.

De marine had de veronderstelde piraten in beeld na een mislukte poging tot piraterij enkele dagen eerder. De Tromp kreeg de opdracht de bootjes van de piraten onschadelijk te maken.

De boordhelikopter van de Tromp dwong een vaartuig op zo'n 750 kilometer afstand van de Seychellen met waarschuwingsschoten tot stilstand. Aan boord van het tien meter lange moederschip waren twee piraten.

Gisteren werden de twee andere bootjes met nog eens zeven piraten aangehouden. Met behulp van snelle motorboten gingen leden van het korps mariniers bij de piraten aan boord. Daar werden de wapens gevonden.

Het wapentuig werd in beslag genomen en de munitie ging overboord. Na verhoor zijn de piraten volgens EU-richtlijnen op een bereikbare afstand van de Somalische kust weer in een van de bootjes gezet. Een ander bootje is met de 'goalkeeper' aan stukken geschoten en de derde wacht hetzelfde lot.

De Tromp is in de regio als onderdeel van een EU-missie tegen piraterij. Doel is het opsporen en verstoren van piratenactiviteiten. Eerder voerden een Duits en een Deens fregat vergelijkbare acties uit.