Opvang junks A'dam valt slecht in buurt

HVO querido, een opvangorganisatie voor dak- en thuislozen, verslaafden en psychiatrisch patiënten, heeft zich de woede op de hals gehaald van bewoners aan de Noordzijde in Amsterdam-West. Op het eerste gezicht een rustig hofje met een grote speeltuin voor de vele kinderen. Tussen de kinderen en bejaarden in wil HVO Querido binnenkort starten met de opvang van 24 mensen met een psychische handicap die ook nog eens (ex) verslaafd zijn.

Eén van de buurtbewoners zegt het echt eng te vinden: "Als ik nou alleen woonde, had ik het niet zo erg gevonden. Maar ik heb kinderen en die spelen hier. Ze zeggen dat die mensen van hun verslaving af zijn. Maar wat als ze terugvallen? Iedereen weet wat een junk dan kan gaan doen. Stelen, inbreken in auto's, drugs gebruiken op de speelplaats. Ik vind het helemaal niets."

Ook de bewonerscommissie is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de gekozen locatie: "Hier wonen voornamelijk gezinnen met kleine kinderen. Bovendien is het bij een speelterrein en tegenover een bejaardenhuis. En van enige inspraak is geen sprake. Dit gebeurt gewoon en we kunnen er niets aan doen", aldus een woordvoerder van de commissie. 

Een andere buurtbewoonster zegt er hele nachten wakker van te liggen: "Ja, ik lig er echt wakker van. We hebben hier al zoveel mee moeten maken. De bankjes op straat zijn weggehaald omdat er alleen maar Marokkaanse jongeren op zaten te klieren, er is prostitutie op de parkeerplaats en nu dit weer. De woningbouwvereniging kan niets doen, want HVO Querido huurt het pand en bepaalt wie de bewoners worden. Pas als er regelmatig overlast is geweest, kunnen er maatregelen worden genomen. Maar wij willen die overlast juist voorkomen! Moet er dan eerst vijf keer iets ernstigs gebeuren…?"

HVO Querido was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.