Belastingverhoging in Griekenland ingevoerd

Een golf aan belastingverhogingen is vandaag ingevoerd in Griekenland. Door de belastingverhogingen -onder andere een verhoging van de btw van negentien naar 21 procent- zijn de prijzen van consumptiegoederen zoals benzine gestegen. Griekse winkeliers zeiden te proberen de belastingverhoging zo min mogelijk door te voeren in de prijs.

Griekenland zal vandaag en morgen tijdens een ontmoeting met de Europese ministers van Financiën de eerste resultaten van de bezuinigingsmaatregelen bekend maken. De Grieken zeiden voorafgaand aan de bijeenkomst dat het land niet op zoek is naar financiële steun, maar dat het wel politieke hulp wil om de crisis door te komen.

Zowel de Griekse als de Duitse regering wuifden berichten in de media dat er besloten was om de financiële hulp aan Griekenland uit te breiden weg. Als de Grieken financiële steun zouden moeten krijgen om de crisis te bezweren, dan zou Duitsland, de grootste economie van de EU, daar een belangrijke rol in spelen. Vooralsnog is er volgens Athene echter geen financiële hulp nodig. De bezuinigingsmaatregelen, waaronder het verlagen van salarissen en een stop op het aannemen van nieuw personeel, lijken volgens de Griekse minister van Financiën 'voldoende' te zijn om de budgetdoelen te halen.

Griekse vakbonden zijn boos over de bezuinigingen en belastingverhogingen en uit protest legden veel Grieken het werk neer. De demonstraties en stakingen van vorige week liepen geregeld uit op rellen.

Uit opiniepeilingen bleek dat de bevolking steeds minder achter de bezuinigingen staat. Een op de twee Grieken was van mening dat de bezuinigingen een stap 'in de goede richting waren', maar bijna zestig procent van de Griekse bevolking zei dat de bezuinigingen oneerlijk zijn. Van de ondervraagden is bovendien 51 procent bereid om deel te nemen aan stakingen en demonstraties.

Medewerkers van staatsenergiebedrijven hebben aangekondigd morgen en overmorgen te gaan staken. Pomphouders, verpleegkundigen en leraren zijn deze week ook van plan het werk neer te leggen.

Submitter:  Bron: Novum/AP