Breedbandverbinding via menselijke huid

Koreaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een breedbandverbinding via de menselijke huid tot stand te brengen. Over een afstand van 30 centimeter werden in de huid van de arm twee elektroden aangebracht, waarna er met een snelheid van tien megabit per seconde data verzonden werd via de huid. De elektroden zijn 300 micrometer dik, zo dik als drie menselijke haren.

De dunne flexibele elektroden gebruikten significant minder energie dan een wireless verbinding zoals Bluetooth. Een verbinding via de huid heeft minder energieverlies dan een verbinding door de lucht. Toch zien de onderzoekers er geen been in om de mens direct op het internet aan te sluiten. In medische toepassingen van de uitvinding zien ze echter wel toekomst.

Het is lastig om bijvoorbeeld de hartactviteit of de bloedwaarden van mensen in hun actieve dagelijkse leven te volgen. De mensen moeten of worden aangesloten op een opname-apparaat, of er moet gebruik worden gemaakt van een draadloze verbinding zoals Bluetooth. Voor deze manier van datatransmissie is veel energie nodig. Die energiebehoefte zou met 90 procent teruggebracht kunnen worden door gebruik te maken van de huid als geleider zo verklaart Sang-Hoon Lee van de Koreaanse universiteit in Seoel.

De resultaten van hun onderzoek, dat nog vervolgd gaat worden, zijn hier te vinden.