'Geen wachtgeld voor PvdA-bewindslieden'

Het PvdA-smaldeel uit het gevallen kabinet mag geen wachtgeld krijgen, omdat ze de breuk zelf hebben veroorzaakt. Dat eist PVV-leider Geert Wilders. Hij heeft hierover samen met zijn collega Hero Brinkman Kamervragen gesteld aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Wilders wijst er op dat de PvdA'ers zelf de stekker uit het kabinet hebben getrokken, en daarmee 'verwijtbaar werkloos' zijn. Daarom zouden af moeten zien van hun 'riante wachtgeld'. De 'hardwerkende burger' heeft namelijk ook geen recht op een uitkering als er sprake is van verwijtbare werkloosheid, aldus de PVV'ers.

Als het aan Wilders en Brinkman ligt wordt de huidige wachtgeldregeling überhaupt afgeschaft, en vallen oud-politici net als iedereen onder de WW.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) besloot vorig jaar om de huidige wachtgeldregeling te versoberen. De termijn waarop een beroep op de regeling kan worden gedaan, wordt teruggebracht van maximaal zes jaar naar maximaal vier jaar. Ook komt er een sollicitatieplicht voor oud-politici.