'Brandweerduikers werken zelden veilig'

Duikteams van brandweerkorpsen werken zelden veilig. De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij vrijwel alle brandweerkorpsen met een duikteam veel overtredingen geconstateerd en spreekt van een situatie die 'bijzonder zorgwekkend' was.

Noodzakelijke kennis ontbrak volgens de inspectie en ook beseften de brandweermannen nauwelijks welke risico's zij lopen. Zo wordt vaak in diep water gedoken, zonder dat er afspraken zijn over hoe een duiker in noodgevallen veilig naar boven moet komen.

Ook waren de waterkaarten, waar onder meer scheepvaartroutes op staan, vaak onvolledig. Duikers weten vaak ook niet dat ze op grotere diepten meer lucht verbruiken of dat het gevaarlijk is kort achter elkaar meerdere duiken te maken.

Ook de uitrusting is niet veilig. Zo zijn de schroefbladen van een buitenboordmotor vaak niet afgeschermd, waardoor duikers ernstig gewond kunnen raken. Ook heeft iedereen vaak een even zware loodgordel, terwijl die moet worden aangepast aan het gewicht van de duiker en de uitrusting.

Door de inspecties zou bij de korpsen zijn doorgedrongen dat ze met hun veiligheid aan de slag moeten. De brandweerduikexamens zijn aangescherpt en veel korpsen hebben het nieuwe examen al afgelegd. Dit jaar wordt gecontroleerd of de veiligheid vooruit is gegaan.

Nederland telt ongeveer twaalfhonderd brandweerduikers. Sinds 2000 zijn bij acht ongelukken drie brandweerduikers omgekomen.