'Britse regering wil Hogerhuis afschaffen'

De Britse krant The Sunday Telegraph meldt vandaag dat de Britse regering een plan aan het afronden is om het House of Lords (Hogerhuis) af te schaffen. Zij maken deze melding op basis van gelekte documenten.

Volgens de krant wil de regering in plaats van het House of Lords een Kamer met driehonderd leden die direct gekozen worden. Bij elke verkiezing zou een derde van de zetels beschikbaar zijn, zoals dit bij de Amerikaanse Senaat geregeld is. Leden van deze kamer zouden voor vijf jaar gekozen worden en maximaal drie termijnen plaats kunnen nemen in de Kamer. Deze nieuwe Kamer zou de Senaat genoemd worden.

De zondagkrant laat weten dat dit voorstel deel uit zou maken van de strategie van de regerende Labourpartij voor de eerstvolgende parlementsverkiezingen. Het doel van de sociaaldemocraten zou zijn om de Conservatieve partij (die nu geldt als de belangrijkste Britse oppositiepartij) uit de tent te lokken om tegen het plan in te gaan. Zo zouden zij de conservatieven af kunnen schilderen als 'ouderwets'.

Het House of Lords is in de middeleeuwen ontstaan en telt momenteel 733 leden. Deze leden zijn edelen (Lords Temporal) en hoge anglicaanse geestelijken (Lords Spiritual).