PvdA met Cohen grootste partij

De PvdA zou volgens jongste peiling van Maurice de Hond nu met 27 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer zijn. Dat is drie zetels meer dan vorige week, toen alleen nog ingewijden wisten dat Job Cohen de kar ging trekken in plaats van Wouter Bos. In ruim drie weken is de PvdA twaalf zetels gestegen in de peilingen.

Die winst komt van SP, D66 en Groen Links, berekende De Hond. De vervanging van Bos door Cohen heeft niet alleen de uitkomst van de peiling van deze week duidelijk beïnvloed, maar zal een grote impact hebben op het verdere verloop van deze verkiezingen, zegt De Hond. "Het percentage kiezers dat de PvdA een kans geeft op een stem is abrupt gestegen naar 28 procent. De sterke voorkeur voor Cohen als premier, als die althans niet aanzienlijk daalt voor 9 juni, zal in de laatste dagen voor de verkiezingen een beslissende rol kunnen gaan spelen."

Het is op dit moment een nek-aan-nekrace in de kopgroep: de PVV zou zondag 26 zetels halen (eentje minder dan vorige week) en het CDA 25 (eentje meer). De VVD volgt met twintig zetels (een erbij). De SP daalde met de nieuwe Emile Roemer aan het front met twee zetels naar tien. D66 zakte in deze roerige en door de dood van Hans van Mierlo ook nog eens droeve week naar achttien (een minder). Groen Links daalde naar twaalf zetels (ook een zetel minder dan vorige week).

De enige en nogal theoretische combinatie van drie partijen die dus meer dan 75 zetels en dus een meerderheid in de Tweede Kamer haalt is PvdA met PVV en CDA (78). De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn as vrijdag en zaterdag.