'Misbruik paters al in 1967 bekend'

Het seksueel misbruik door paters in het internaat Don Rua in 's-Heerenberg was intern al in 1967 bekend. Een onderzoek van de salesianen leidde toen tot het vertrek van een pater die zeker vijf jongens had misbruikt. Dat melden NRC Handelsblad en de Wereldomroep vandaag na eigen onderzoek.

Het misbruik op het internaat in 's-Heerenberg kwam twee weken geleden aan het licht en betekende het startsein voor een zondvloed aan meldingen over seksueel misbruik op internaten en seminaries. De teller bij het kerkelijke klachtenbureau Hulp en Recht stond gisteren volgens NRC op 450.

Het onderzoek in 1967 werd uitgevoerd in opdracht van de hoogste baas van de salesianen. Zijn secretaris van destijds Ad van Luyn is nu bisschop van Rotterdam en voorzitter van de bisschoppenconferentie die deze week opdracht gaf tot een onafhankelijk onderzoek naar het misbruik binnen de kerk.

Van Luyn beweert in de krant dat hij niet wist van het bestaan van het onderzoek. Eerder zei provinciaal overste Herman Spronck al niets te weten van de misstanden binnen zijn orde.

Bij NRC kwamen de afgelopen twee weken meldingen van 128 oud-leerlingen binnen met gedetailleerde informatie misbruik. In totaal worden 137 paters, broeders en nonnen beschuldigd van seksueel of fysiek geweld. De meeste meldingen gaan over de jaren vijftig en zestig en verdwenen volgens de krant in de doofpot.