'Klompendragers willen Cohen'

De onverwachte machtswissel binnen de Partij van de Arbeid is ook in het buitenland groot nieuws. Media in onder meer de Verenigde Staten, Turkije, Duitsland, Groot-Brittannië en zelfs Taiwan besteden aandacht aan het vertrek van Wouter Bos en de kandidatuur van Job Cohen.

De kranten en televisiezenders kijken vooral naar de kansen van Cohen op het premierschap. De Duitse Tageszeitung haalt een peiling van Maurice de Hond aan, waaruit blijkt dat "een meerderheid van de klompendragers de slimme Cohen als premier wil".

De ex-burgemeester van Amsterdam wordt omschreven als een serieuze bedreiging voor de kansen van 'Harry-Potter-lookalike' en 'brokkenpiloot' Jan Peter Balkenende en 'Mozart-imitator' en 'Mozart-gorilla' Geert Wilders. Ook The New York Times geeft Cohen "een goede kans om de volgende premier van Nederland te worden".

De Duitse Südwest Presse lijkt zich te verbazen over de standpunten van Cohen. "Homoseksueel is hij niet. Maar dat weerhoudt Cohen er niet van jaarlijks de Gay Pride in de grachten van Amsterdam te leiden. Hij rookt ook geen hasj. En toch komt hij op voor de ontelbare coffeeshops in zijn stad."

De Financial Times richt zich vooral op het vertrek van Bos. Zijn besluit komt "een week na de winst van de Partij voor de Vrijheid van Wilders", stelt de Britse zakenkrant suggestief. Het dagblad ziet een "gevoel van verwarring" binnen de PvdA en het CDA.