Prada: 'Lelijk, oud en dik personeel moet ontslag'

Een topmanager van Prada Japan heeft het fameuze modehuis voor de rechter gesleept. Rina Bovrisse zegt dat de hoogste baas van Prada Japan haar had opgedragen alle oude, lelijke en dikke bedrijfsleiders van de winkels van Prada te ontslaan. De CEO van de Japanse Prada zou Bovrisse ook hebben gedwongen haar kapsel te veranderen en af te vallen, om zo binnen het bedrijfsprofiel te vallen.

De taak van Bovrisse bestond uit het leiding geven aan vijfhonderd personeelsleden in veertig winkels, verspreid over heel Japan. Toen ze in mei vorig jaar een ronde deed langs alle vestigingen, had CEO Davide Sesia haar de opdracht meegegeven zo'n vijftien managers te ontslaan. "Iedereen die er oud, dik, lelijk of walgelijk uitziet of niet over de Prada-look beschikt, moet er worden uitgewerkt", zou Sesia haar hebben opgedragen.

Onmiddellijk na de eisen van de Prada-baas kregen dertien bedrijfsleiders ontslag. Volgens de rapporten zouden zij officieel zijn ontslagen wegens tegenvallende verkoopresultaten.

Bovrisse beweert later op het matje te zijn geroepen bij de CEO. Sesia dwong haar haar kapsel te veranderen en af te vallen. "Ik schaam me voor je lelijkheid", zou hij haar hebben gezegd. "Ik wil niet dat Italiaanse bezoekers jou zien."

Bovrisse, gepokt en gemazeld in de mode-industrie, werd in november op non-actief gezet. Vorige maand heeft ze besloten haar ex-werkgever aan te klagen. "Mijn verantwoordelijkheid is om hard werkende vrouwen te beschermen en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor hen", verklaart ze haar rechtzaak. Prada Japan is onbereikbaar voor commentaar.