Paus gaat met Duitse bisschoppen praten

Paus Benedictus XVI gaat gesprekken voeren met bisschoppen over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in zijn vaderland Duitsland. De Duitse bisschop Robert Zollitsch heeft zijn excuses aangeboden aan slachtoffers van misbruik en belooft mee te werken met aanklagers.

Zollitsch lichtte de paus tijdens een 45 minuten durende privé-audiëntie in over het schandaal. Hij zei dat de paus 'zeer ontsteld' en 'diep getroffen' was, maar 'erg tevreden' over de maatregelen die de Duitse katholieke kerk heeft getroffen. "Ik ben blij met de aanmoediging die hij mij gegeven heeft om met het uitvoeren van onze maatregelen door te gaan", zei Zollitsch.

De bisschop zei ook de Heilige Congregatie voor de Geloofsleer te hebben ingelicht. Hij zei dat het Vaticaan overweegt universele richtlijnen op te stellen over hoe met gevallen van seksueel misbruik door geestelijken dient te worden omgegaan.

Ongeveer honderdzeventig voormalige leerlingen van Duitse katholieke scholen hebben inmiddels gezegd fysiek en seksueel te zijn misbruikt door katholieke geestelijken. Onder hen bevinden zich voormalige leden van een jongenskoor dat in het verleden onder leiding stond van de broer van de paus, Georg Ratzinger.

De paus zelf heeft nog geen commentaar gegeven op het schandaal in Duitsland en ook het Vaticaan heeft nog geen verklaring afgelegd. Vorige maand noemde Benedictus, na een ontmoeting met Ierse bisschoppen, seksueel misbruik wel een 'gruwelijk misdrijf'.