[WK Hockey] De Nooijer steunt belaagde bondscoach

Als het aan aanvoerder Teun de Nooijer ligt, blijft Michel van den Heuvel minimaal tot en met de Olympische Spelen van Londen 2012 bondscoach van de Nederlandse mannenploeg. "Ik sta achter hem", liet de 33-jarige recordinternational van Oranje in New Delhi weten.

"We hebben behoefte aan duurzaamheid en continuïteit bij het nationale team. Met Michel zijn we daarvan verzekerd." De Nooijer reageerde een dag na de uitschakeling van Oranje in de halve finales van het wereldkampioenschap door Australië (1-2). "Michel heeft bij mijn club Bloemendaal ook twee jaar de tijd nodig gehad om succesvol te worden", zei De Nooijer, bezig aan zijn vijfde en laatste WK. "Hij heeft voor de baan als bondscoach een prima opleiding gehad, onder meer ook bij Jong Oranje. In de huidige spelersgroep zit ook veel potentie. Zelf heb ik een goed gevoel over Londen 2012. Dus wat mij betreft, gaan we op de ingeslagen weg door."

Van den Heuvel trad na Peking 2008 (vierde) in dienst als bondscoach, als opvolger van Roelant Oltmans. De Brabander pakte nog geen prijzen met Oranje. Na het Europees kampioenschap (derde) en de Champions Trophy (vierde) leverde ook het WK in India geen finaleplaats op. Nederland speelt morgen om de derde plaats tegen Europees kampioen Engeland.

Ties Kruize, bestuurslid Tophockey en tevens interim-teammanager van Oranje, wilde zich vandaag nog niet uitspreken over de positie van Van den Heuvel. Na het WK moet de oud-international met andere bestuursleden beslissen of de Brabander tot en met Londen 2012 mag doorgaan. "Het is een gevoelig onderwerp", gaf Kruize aan. "Alles wat ik erover zeg, kan verkeerd worden uitgelegd. Dus daar begin ik niet aan. Maar ik ben wel tevreden over de manier waarop Michel hier met de ploeg samenwerkt. Er is chemie tussen de spelers en de bondscoach."

Van den Heuvel maakte in New Delhi niet altijd een even sterke indruk. Soms was hij na afloop ietwat gespannen tijdens de persconferenties, nam hij zijn ploeg overdreven in bescherming of zocht hij steun bij teammanager Kruize. "Michel heeft zijn eigen karakter. Hij wil alles tot in de perfectie voor elkaar hebben. Maar in een land als India lukt dat niet. Dan moet je een beetje flexibel zijn. Dat heeft hij op zijn eerste WK als bondscoach moeten leren. En dat heeft hij gedaan."