Todt: "Voer 107-procent regel weer in"

FIA-president Jean Todt heeft laten weten dat hij er een voorstander van is om de 107 procent-regel weer in te voeren. Todt geeft wel aan dat de regel hoogstwaarschijnlijk dit jaar niet meer ingevoerd zal kunnen worden en richt zich dan ook op 2011.

Tot het seizoen van 2002 moest elke coureur tijdens de kwalificatie voldoen aan de 107 procent-regel. Deze regel hield in dat elke keer binnen 107 procent van de poleposition zich moest kwalificeren. Indien de coureur langzamer was mocht deze alleen meedoen aan de race wanneer er sprake was van bijzondere omstandigheden.

"Ik ben voorstander om de 107 procent-regel te herintroduceren. De regel werd afgeschaft omdat we een andere kwalificatie-opzet gingen gebruiken. Daar is nu geen sprake meer van. Om de regel echter in 2010 nog te kunnen introduceren, hebben we de instemming van alle teams nodig en dat zal niet gebeuren verwacht ik," aldus Todt.

Met deze uitspraak lijkt Todt zicht te richten op de nieuwe teams die dit jaar toegevoegd zijn aan de startopstelling en aanmerkelijk langzamer zijn dan alle andere teams. Bruno Senna was zelfs maar liefst elf seconden langzamer in de vrije trainingen vandaag. De snelste coureur van de nieuwkomers was Heikki Kovalainen in zijn Lotus. Hij was slechts 5,4 seconden lagzamer dan Nico Rosberg in de tweede vrije training.

Ondanks dat Todt de regel wil invoeren gaf de president ook te kennen dat hij wel voorstander van de nieuwe teams is en ze dan ook graag wil ondersteunen in hun activiteiten. "Je moet respect hebben voor elk nieuw team die in deze economisch moeilijke tijden toetreed tot de Formule 1. Het is nu geen tijd om alleen maar kritiek te leveren, maar ook om ze te ondersteunen."