Elf tijgers dood in Chinese dierentuin

Elf zeldzame Siberische tijgers, die in kleine onverwarmde kooien werden gehouden en slechts kippenbotten te eten kregen, zijn in een dierentuin in de Chinese provincie Liaoning gestorven aan ondervoeding. Dat hebben Chinese staatsmedia vandaag gezegd.

Wu Xi, een woordvoerder van de dierentuin, zei dat de dieren zijn overleden aan 'verschillende ziektes'. Hij wilde niet zeggen welke ziektes de dieren hadden en ging niet in op de beschuldigingen dat de dieren zouden zijn verhongerd. De dierentuin zit in de financiële problemen en stond al enige tijd te koop. Om de dieren te kunnen voeren werd salaris van het personeel ingehouden.

Volgens Wu zijn er nu nog dertig tijgers over in de dierentuin. Sommigen lopen volgens hem nog steeds het risico om ziek te worden. "Sommige tijgers die fysiek sterk zijn zullen de huidige moeilijke situatie, waaronder het koude weer en de ziektes, waarschijnlijk overleven."

Een verzorger van de dierentuin zei dat de karkassen van de dieren in een opslagvriezer zijn gelegd en ontkende dat de dieren zullen worden verkocht. Volgens dierenbeschermingsorganisaties fokken Chinese dierentuinen vaak meer dieren dan ze zich kunnen veroorloven. De dierentuinen hopen vervolgens de karkassen van de dieren op de zwarte markt te kunnen verkopen, waar tijgers een zeer gewild object zijn. Delen van tijgers worden vaak gebruikt voor traditionele medicijnen en sterke drank.

Hua Ning, directeur van de Chinese afdeling van het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn, vind dat China het toezicht op dierentuinen moet verscherpen en standaarden moet opstellen voor de verzorging van de dieren. "Omdat er geen juridische standaard is, passen dierentuinen zoals deze, hun eigen standaarden toe. Sommige zorgen goed voor de dieren, maar er zijn ook een hoop gevallen van mishandeling", aldus Hua.

Elf Siberische tijgers dood in Chinese dierentuin
Elf Siberische tijgers dood in Chinese dierentuin (Foto: Novum)