Israel grendelt Jordaanoever af

Het leger van Israël heeft van minister van Defensie Ehud Barak de opdracht gekregen om de Westelijke Jordaanoever hermetisch af te sluiten. Dit heeft een legerwoordvoerder vandaag laten weten.

De woordvoerder gaf aan dat de Jordaanoever vanwege veiligheidsredenen is afgesloten. De afsluiting is gisternacht ingegaan en duurt 48 uur.

Doordat Israël de bezette Westelijke Jordaanoever wederom af heeft laten sluiten, kunnen tienduizenden Palestijnen niet naar hun werk in Israël. De bezette gebieden zijn in de afgelopen tien jaar regelmatig afgesloten door Israël uit vrees voor aanslagen. Voorheen gebeurde dit meestal in aanloop naar feestdagen, maar daar is nu geen sprake van.

Israël heeft, tegen de wens van de internationale gemeenschap, deze week besloten om toch 1600 nieuwe woningen te bouwen voor joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem. Ook maakte Israël bekend een nederzetting op de Jordaanoever uit te willen breiden. Hierdoor is de relatie tussen het land en de Palestijnen verder verslechterd.