Ook Wouter Bos stapt uit de politiek

Ook Wouter Bos vertrekt uit de politiek. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin. Dit meldde de ex-minister van Financiën op een persconferentie.

"Ik heb nu twaalf jaar in de landelijke politiek doorgebracht. Ik heb dat al die jaren met volle overtuiging gedaan, met name de laatste drie jaar waren uniek en uitdagend. Ik vond het een eer om ons land door de heftigste crisis in dertig jaar te leiden. Maar ik heb ook andere verantwoordelijkheden. Met name als vader in een gezin met drie jonge kinderen. Dit is slecht te combineren met het lijsttrekkerschap van de PvdA. Daarom heb ik het partijbestuur laten weten dat ik niet beschikbaar ben voor de verkiezingen, niet als lijsttrekker en ook niet als Kamerlid," zo zei Bos op zijn persconferentie. Zijn verklaring werd gevolgd door een luid en lang applaus.

Bos liet weten het besluit te stoppen al genomen te hebben in het weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. "Als ik nu zou doorgaan zie ik mijn eigen kinderen niet opgroeien, en dat is het me niet waard," verklaart Bos.

Job Cohen geeft vanmiddag een persconferentie waarop hij vermoedelijk bekend zal maken zich kandidaat te stellen voor het PvdA-lijsttrekkersschap. Hij weet zich verzekerd van de steun van Bos."Hij lijkt me bij uitstek de politiek leider voor de komende jaren. We praten hier al sinds januari 2007 over," zei Bos. "Als je mij vraagt: wie moet de PvdA leiden de komende jaren? Dan zeg ik: Job Cohen."

De persconferentie van Job Cohen zal om 3 uur vanmiddag op het partijkantoor in Amsterdam plaatsvinden. Hierover later meer.