'Misbruik ook bij Wiener Sängerknaben'

Twee voormalige leden van het beroemde jongenskoor de Wiener Sängerknaben zeggen dat zij vroeger door leidinggevenden zijn misbruikt. Dat meldt de Oostenrijkse krant Der Standard gisteren.

De onthulling volgt op berichten over misbruik bij internaten en jongenskoren in Duitsland en Oostenrijk. Het waren tot nog toe allemaal katholieke instellingen die negatief in het nieuws waren, maar het schandaal heeft zich nu ook buiten de rooms-katholieke kerk uitgebreid.

De Wiener Sängerknaben staan los van de kerk, maar veel jongens verblijven in internaten, ver van hun ouders. Functionarissen van het koor verklaarden aan Der Standard dat de aantijgingen worden onderzocht. Twee ex-koorleden vertelden Der Standard dat bij het koor een 'atmosfeer van terreur en angst' heerste, die bij iedereen bekend was.

Een van de slachtoffers is een 33-jarige man die nu in Berlijn woont. Hij zegt dat hij met andere jongens gedwongen werd onder de douche zijn genitaliën te wassen terwijl de toezichthouders toekeken. Hij zegt ook dat een ouder koorlid hem tijdens een Amerikaanse tournee dwong tot orale seks, terwijl van 1985 tot 1987 in het koor zat.

Het andere slachtoffer, een 51-jarige psycholoog in München die tussen 1966 en 1970 deel uitmaakte van het koor, zegt dat een koormeester tijdens een lange busrit twee uur lang een hand op zijn bovenbeen liet rusten.

De in 1498 opgerichte Wiener Sängerknaben tellen tegenwoordig ongeveer honderd koorleden tussen de 10 en 14 jaar. Ze zijn verdeeld over vier koren, die elk jaar over de hele wereld rond de driehonderd concerten geven.

Eerder deze week doken berichten op over fysiek geweld bij een ander jongenskoor, de Regensburger Domspatzen in Duitsland, dat dertig jaar lang geleid werd door Georg Ratzinger, de broer van paus Benedictus XVI. Ratzinger gaf deze week toe dat hij wel eens pupillen geslagen had, maar zei niets van seksueel misbruik bij het koor geweten te hebben.

De voorzitter van de zestien Duitse ministers van onderwijs, Ludwig Spänle, verweet de kerk gisteren gevallen van fysiek of seksueel misbruik niet tijdig te hebben gemeld. Er hebben zich tot dusver minstens 170 ex-leerlingen van katholieke instellingen in heel Duitsland gemeld die zeggen seksueel te zijn misbruikt.