EU wil patiŽntendossiers met VS uitwisselen

Als het aan de Spaanse voorzitter van de Europese Unie ligt, worden binnenkort Nederlandse elektronische patiëntendossiers gedeeld met de autoriteiten in de Verenigde Staten. De Spaanse minister van Gezondheid en Sociaal Beleid, Trinidad Jiménez, wil graag dat er een 'strategische overeenkomst' wordt gesloten tussen de EU en de VS.

Het doel van het verstrekken van de medische gegevens is de technologische interoperabiliteit tussen de verschillende projecten van de regering Obama en de EU.

Privacywetgeving
Volgens de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) zal het Europees Parlement eerst haar goedkeuring moeten geven, voordat er begonnen kan worden met het verstrekken van de gegevens. Ook geeft de toezichthouder aan dat elk akkoord tussen de EU en de VS waar gegevens mee worden uitgewisseld, moet voldoen aan de databeschermings- en privacywetgeving van de EU en de individuele lidstaten.

"Dit juridische raamwerk voor het uitwisselen van gegevens vereist speciale waarborgen voor de bescherming van gevoelige persoonsgegevens over gezondheid en een adequaat niveau van bescherming in derde landen naar waar de persoonlijke gegevens worden gestuurd", aldus de EDPS.