De antwoorden van Erik Cadée

Vorige week konden jullie vragen stellen aan atleet Erik Cadée. We hebben de leukste/interessantste vragen naar Erik verstuurd en hieronder vind je zijn antwoorden.

Waarom zulke strakke kleding terwijl je dat met jouw discipline eigenlijk niet nodig hebt?

Alleen de tight die ik draag is strak, waardoor deze bij het draaien niet in de weg zit. Ikzelf vind het een prettiger gevoel om de druk te ervaren waardoor je bewuster bent van de spierspanning, tevens spant deze niet op bij de begin van een draai, want wel eens irritant kan zijn bij een losse broek. Het shirt op deze foto is gewoon te klein, ze hadden geen groter clubtenue ;-)  


Zie je kansen om Rutger Smith voorbij te streven?

Betreft de afstand is dat binnen korte tijd misschien al mogelijk, kijkende naar de medailles die hij heeft gehaald op grote toernooien wordt dat erg lastig. Mijn doelen staan scherp, dus wie weet wat er mogelijk is. Rutger heeft al zo veel behaald, terwijl ik internationaal gezien nog maar net de hoek om kom kijken.
 
Merk je direct als je de discus of kogel hebt losgelaten al of je een goede afstand gaat overbruggen of is dat soms verrassend?

Met de kogel merk ik dat altijd meteen, bij de discus speelt de vlucht een veel belangrijkere rol en kan de afstand nogal eens verrassend uitpakken. Ook al voel je dan bij het loslaten dat hij goed is, soms kan de discus nog kantelen of gedragen worden door de wind, waardoor deze landt op een andere plek dan verwacht. Omdat je een discus echt ziet vliegen vind ik deze discipline ook gewoon een stuk mooier.
 
Schaatsen kent de klapschaats, het zwemmen de ontwikkeling van het zwempak. Valt er op het gebied van technologische ontwikkeling nog wat te verwachten bij het kogelstoten en discuswerpen? Een aerodynamischere discus bijvoorbeeld?

Ben bang van niet.  Maar bij deze, ik hou mij aanbevolen voor suggesties! Wellicht een oppervlak dat nog minder weerstand heeft. Al ben ik bang dat deze eventuele verbetering totaal verwaarloosbaar is ten opzichte van de zwaartekracht.
 
Je ziet vaak dat atleten zich met meerdere werpnummers bezighouden. Jij kiest nu voor de discus. Is die keuze definitief en zijn beide nummer lastig te combineren?

Op internationaal niveau combineert eigenlijk niemand meerdere werpnummer, op enkele uitzonderingen zoals Rutger na. De keuze voor de discus is in mijn geval gewoon puur omdat ik daar duidelijk beter in ben. Dit wil niet zeggen dat ik nooit meer een kogel aan zal raken. Omdat veel atleten maar in 1 onderdeel duidelijk uitblinken laten ze het andere nummer schieten. Slechts enkele atleten blijven deze combineren wat erg knap is. Het betekent dat de beschikbare tijd om te trainen verdeeld moet worden en dat je beide technieken niet door elkaar moet halen.
 

Verschillende atleten (sprint) hebben de overstapt gemaakt naar het bobsleeën. We zoeken nog een piloot. Durf jij dat aan?

Dat klopt, voornamelijk sprinters maar toch ook enkele werpers! Meestal zijn dit de mensen uit de atletiek die niet meer de top kunnen halen waardoor ze een andere uitdaging zoeken. Voor alsnog blijf ik lekker bij het discuswerpen omdat daar nog genoeg te verbeteren valt. Een andere werper en vriend van mij heeft een tijd geleden een bobteam opgestart. Iemand met genoeg kracht, snelheid en vooral lef, dus zullen we daar maar op vertrouwen. Ik heb eens naast de baan gestaan en moet zeggen het is geen sport voor mietjes!
 
Word je gesponsord, of heb je nog een baan erbij?

Mijn hoofdsponsor is Adidas, zij voorzien mij van kleding en schoenen, tevens wordt ik financieel ondersteund. Voor mijn voedingssuplementen heb ik powersupplements.nl als sponsor. Verder wordt ik zowel financieel als in faciliteiten ondersteund door de atletiekunie. En zeker mijn ouders mogen niet vergeten worden, want helaas ben ik nog steeds niet financieel onafhankeijk. De financiele voordelen van een baan zouden welkom zijn, maar dat zou ook betekenen dat ik het full-time trainingsprogramma op Papendal niet meer kan volgen waardoor topprestaties ook zo goed als uitgesloten kunnen worden. Extra sponsoren zijn, en blijven dus altijd welkom.

Afgelopen jaar heb je in Chula Vista met 65.61 je PR behoorlijk opgekrikt. Heb je voor dit jaar een doel gesteld welke afstand je wilt gaan halen?

Een verbetering van mijn PR zou mooi zijn, maar dat is geen doel. Mijn hoofddoel dit jaar is het behalen van een top 8 klassering op het EK komende zomer in Barcelona. Ver werpen is leuk, maar presteren op een toernooi is belangrijker en ook echt iets dat dit jaar moet gebeuren! Al sluit ik een verre afstand in de USA absoluut niet uit.

Waarom kies je liever voor de draaitechniek dan voor de glijtechniek?

Deze hangt veel meer samen met de discusdraai en daardoor makkelijker te combineren. Ook hoef je niet zo sterk te zijn dan bij de aanglij.

Hoe kwam je bij de werpnummers terecht?

Daar bleek ik de meeste aanleg voor te hebben. Verder een fanatieke werptrainster die mij al vanaf de jeugd begeleidde waardoor een goede basis is gelegd om daar mee door te gaan.
 
In Nederland is kogelstoten/discus werpen Rutger Smith. Baal jij niet als er op de NOS een filmpje over het NK is en 99% van de tijd hij in beeld is. Extra aandacht voor jou lijkt mij meer sponsoren, dus meer geld.

Balen doe ik dan nooit, integendeel zelfs! Elke aandacht voor onze sport is mooi, en zeker voor Rutger ook dik verdiend. Wanneer ik goed presteer komt de aandacht vanzelf. Vorig jaar heb ik ook weinig geworpen tijdens de grote wedstrijden in Nederland, wat ik dit jaar wel weer meer wil doen. Een aantal minuten op tv levert helaas niet ineens zoveel meer sponsoren op. Zoals ik al zei, sponsoren zijn altijd welkom en eigenlijk ook noodzakelijk om op deze manier topsport te blijven bedrijven.