Verhagen: Wilders beschadigt reputatie Nederland

PVV-leider Geert Wilders beschadigt de reputatie van Nederland. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vandaag gezegd bij de opening van een conferentie van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum over publieksdiplomatie in Noordwijk.

Haat en angst

Wilders verspreidt haat en angst, zei Verhagen. Hij zet mensen tegen elkaar op en doet dat op een onsmakelijke manier. En ondertussen beschadigt hij de belangen van de Nederlandse bevolking en de reputatie van Nederland in de wereld.

De bewindsman verwees daarbij naar de persconferentie die Wilders vrijdag in Londen gaf na de vertoning van zijn antikoranfilm Fitna in het Britse Hogerhuis. De PVV-leider noemde de profeet Mohammed daarbij een 'barbaar, een massamoordenaar en een pedofiel'. En de Turkse premier Erdogan noemde hij een 'total freak'.

Een 'volstrekte schande', meent Verhagen. "Wanneer we toestaan dat discriminatie en haat zich verspreiden, dan leidt dat slechts tot segregatie, polarisatie, escalatie en uiteindelijk confrontatie."

Imago

Verhagen wil het imago van Nederland in de Arabische wereld verbeteren. Het merk 'Nederland' is sterk, blijkt uit onderzoek, maar scoort het laagst in drie landen waar de bevolking in meerderheid uit moslims bestaat: Indonesië, Turkije en Egypte. Daarom spreken Nederlandse diplomaten de bevolking in vooral islamitische landen steeds vaker rechtstreeks aan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft drie 'regionale knooppunten voor publieksdiplomatie' opgezet in Washington, Beijing en Cairo. Deze centra kunnen snel reageren bij 'incidenten' en op 'langere termijn het imago van Nederland bij opinieleiders in de regio versterken'.

Ook is er voor dit doel een programma opgezet waarbij 'jonge toekomstige leiders en journalisten' afkomstig uit 'wereldmachten, opkomende markten en andere belangrijke landen' Nederland bezoeken. Zo bezochten vorig jaar veertien journalisten uit de Arabische wereld Nederland.