FNV woest op Schiphol en NS

FNV Bondgenoten is woedend op Schiphol en de NS. Deze organisaties proberen volgens de bond de acties van schoonmakers de kop in te drukken.

In een e-mail roept de NS-directie niet-uitvoerend personeel op vrijwillig schoonmaakwerk te verrichten. NS-managers hebben vandaag op diverse stations de staking 'gebroken' door schoon te maken, meldt volgens FNV Bondgenoten.

Gisteren voerden honderden schoonmakers actie op Schiphol. Vandaag heeft de luchthaven een vakbondsbestuurder in een brief laten weten dat hij niet meer welkom is op Schiphol, omdat hij onrechtmatig in een kantine zou zijn geweest.

De bond heeft de brief van Schiphol en de e-mail van de NS naar de media gestuurd. "Eerst uitpersen en daarna onderdrukken", beschrijft bondsbestuurder Ron Meyer de maatregelen. Ze denken bij Schiphol en NS kennelijk dat we in een bananenrepubliek leven, zegt hij. Schoonmakers in het hele land voeren sinds een maand of vijf actie voor meer loon, waardering en respect. Twee weken geleden brak een staking uit. De schoonmakers zijn het 'gierige gedrag' van grote opdrachtgevers als NS, Schiphol en diverse banken zat, evenals het 'slaafse' gedrag van de schoonmaakbedrijven.

Dit leidt volgens FNV bondgenoten tot erbarmelijke kantines, onveilige arbeidsomstandigheden, intimidaties en lage beloningen. De grote opdrachtgevers reageren door te stellen dat ze geen partij zijn, aldus Meyer. "De tijd van lief vakbondje spelen, is definitief voorbij. Ze hebben schoonmakers de oorlog verklaard, en die kunnen ze krijgen ook."