Griekenland zoekt hulp EU

Griekenland zal mogelijk een formeel verzoek om financiële hulp indienen bij de Europese Unie indien de leningskosten voor het land niet scherp zullen dalen in de komende weken. Dat hebben Griekse overheidsfunctionarissen vandaag gezegd tegen Dow Jones Newswires.

In het geval dat de leningskosten niet zullen afnemen en Griekenland geen hulp zal krijgen van de EU zal het door schulden geplaagde eurozoneland aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds voor steun. "De hoge premie voor Griekse obligaties die nu wordt gevraagd door investeerders is eenvoudigweg onhoudbaar en zal in de komende zes tot acht weken omlaag moeten", aldus een overheidsfunctionaris.

"Voor een verkrapping van de spreads hebben we enige vorm van garantie voor onze obligaties van onze Europese partners nodig. Indien we dat niet krijgen en we blijven kampen met wijde spreads zullen we waarschijnlijk publiekelijk verzoeken om economische assistentie, en indien we geen gehoor krijgen hebben we geen andere keus dan ons te richten op het IMF", stelt de Griekse overheidsvertegenwoordiger tegen Dow Jones Newswires.

Volgens de functionaris zijn verschillende vormen van ondersteuning mogelijk, waaronder het opkopen van Griekse schulden door Europese staatsbanken. Een andere functionaris laat weten dat Griekenland alles heeft gedaan wat mogelijk is en nu een duidelijke steunverklaring van de Europese Unie nodig heeft.

De Griekse regering heeft beloofd het gat in de begroting in 2010 te verlagen met vier procentpunten tot 8,7 procent van het BBP en tot onder de EU-grens van 3 procent in 2012 middels pijnlijke bezuinigingen en belastingverhogingen. De leiders van de EU hebben herhaaldelijk hun steun uitgesproken voor Griekenland, maar hebben daarbij steeds in het midden gelaten waaruit die steun bestaat.

Als gevolg van de onzekerheid eisen investeerders een risicopremie op de tienjarige Griekse staatsobligatie van zo'n 300 basispunten ten opzichte van de overeenkomstige Duitse obligatie. Deze zogenoemde spread is al wel afgenomen ten opzichte van het hoogtepunt van circa 385 basispunten eind januari, maar ligt nog altijd ruim boven de spread van 110 basispunten in augustus 2009, toen de spread begon op te lopen. Volgens de overheidsfunctionarissen dient de spread te zakken tot zo'n 200 basispunten voordat Griekenland in april en mei zo'n 22 miljard euro aan overheidsobligaties dient te herfinancieren.

Griekenland heeft tot nu toe 18 miljard euro opgehaald via de uitgifte van obligaties, maar heeft dit jaar in totaal zo'n 54 miljard euro nodig. Vorige week wist het land de uitgifte van een tienjarige staatsobligatie van 5,0 miljard euro succesvol af te ronden, waarmee het land een belangrijke vertrouwenstest wist te doorstaan.

Volgens een functionaris zal Griekenland in maart nog 10 miljard euro willen ophalen middels de uitgifte van een of twee obligatieleningen en tussen de 5 miljard en 10 miljard dollar via aanbiedingen in maart en april gericht op investeerders in de Verenigde Staten en Azië.

De Griekse premier George Papandreou heeft volgens de functionaris tijdens zijn ontmoetingen met de Duitse kanselier Angela Merkel en met de Franse president Nicholas Sarkozy herhaald dat Griekenland steun nodig heeft van de EU. "De volgende stap dient nu te worden gezet door Brussel en de tijd dringt", stelt de functionaris.