'IJsland erkent schuld aan Nederland'

IJsland erkent dat het 1,3 miljard euro aan Nederland moet terugbetalen. De onderhandelingen met IJsland gaan alleen over de voorwaarden waarop dat gaat gebeuren. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vandaag gezegd in de Tweede Kamer.

De Jager wacht af waar de IJslandse regering mee komt nu de bevolking afgelopen weekeinde in een referendum massaal tegen een eerder akkoord over terugbetaling stemde. "IJsland is nu aan zet. We moeten eruit komen, maar dat komt niet op een week of een maand."

De gesprekken met de IJslandse autoriteiten verlopen volgens De Jager in een goede sfeer. Wel is het een probleem dat het IJslandse kabinet te maken heeft met de IJslandse president, die weigerde een eerder akkoord goed te keuren en het referendum uitschreef.

De zaak draait om de 1,3 miljard euro die Nederland heeft voorgeschoten aan Nederlandse klanten van de internetspaarbank Icesave, die in het najaar van 2008 failliet ging. Nederland moet dat geld nu terug zien te halen in IJsland.

Het kabinet sluit niet uit dat Nederland de IJslandse aanvraag van het EU-lidmaatschap zal tegenhouden zolang er geen akkoord ligt. Een deel van de Tweede Kamer pleit daarvoor. Volgende week bespreekt de Kamer de kwestie met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).