'Miljoenenstrop door beŽindiging missie'

Nederland loopt waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's mis door de beëindiging van de missie in Uruzgan. De Verenigde Staten weigeren te betalen voor het materieel dat Nederland voor de missie heeft aangeschaft, zoals ruim 1600 gepantserde woon- en werkcontainers. Nederland, schrijft De Telegraaf vandaag.

Het gaat om materieel dat Nederland graag zou overdragen aan een opvolger in Uruzgan, maar omdat er zich niemand aandient om Nederland in de Afghaanse provincie op te volgen, wordt dat moeilijk. Als er geen ander NAVO-land opstaat, springen de VS waarschijnlijk in het gat. Die zijn echter niet van plan Nederland te betalen.

"Het zou de arrogantie ten top zijn als Nederland nu geld durft te vragen aan de VS voor de spullen die ze achterlaten", zeggen bronnen binnen het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. "Ze kunnen de spullen laten staan, maar wij gaan er in ieder geval geen cent voor betalen", zeggen Amerikaanse vertegenwoordigers.

Defensie zou nu bezig zijn met een inventarisatie van welke spullen de moeite waard zijn om terug te halen. Om welk materieel het gaat wil een woordvoerder in de krant niets zeggen. "Voor alles wat we nu al zeggen te laten staan, hoeven we straks geen geld meer te vragen."