Spoeddebat over glossy Gerda Verburg

De 'Gerda' is vrijwel de hele Tweede Kamer in het verkeerde keelgat geschoten. Demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) moet in een spoeddebat tekst en uitleg komen geven in de Tweede Kamer over haar glossy, die deze week bij de één miljoen lezers van de Libelle, Margriet en Flair op de mat valt.

De verkiezingscampagne bij het CDA is kennelijk begonnen, zei Marianne Thieme (PvdD) die het spoeddebat vanmiddag aanvroeg. "Het is een campagne die wordt gefinancierd door de belastingbetaler." Thieme eiste dat de glossy uit de schappen wordt gehaald en dat de kosten worden verhaald op het CDA.

Thieme kreeg brede steun voor haar verzoek. De minister moet uitleggen waarom zij een 'graai uit de belastingkas' doet, zei Krista van Velzen (SP). Een 'gotspe', noemde Ineke van Gent (GroenLinks) het. Die miljoen euro die de uitgave heeft gekost, kan beter worden besteed aan het departement, stelde zij. "Dat wordt betalen voor het CDA." Ook Verburgs eigen CDA steunde het verzoek, evenals de VVD, D66 en de PVV. "Het is een schande wat er nu gebeurt."

De Gerda markeert het 75-jarig jubileum van het ministerie van LNV, stelt het departement. In die tijd is het departement uitgegroeid tot een ministerie dat zich bezighoudt met dingen die 'alle Nederlanders' aangaan. "Deze Gerda is dan ook een ode aan het groen in ons land. En daar mogen wij best eens wat voor over hebben. Daarom hees ik mij een tijdje geleden op een regenachtige zaterdagochtend met genoegen in stijlvolle kleding en liet ik mij voor één keer stevig onder handen nemen door een visagist", aldus Verburg in het blad.

De bewindsvrouw neemt de lezer in het blad mee langs "boeren waar we trots op kunnen zijn, langs de mooiste natuurgebieden, langs de kracht van goed en gezond eten, langs de plekken waar kinderen vies mogen worden, langs onze rijke Noordzee en zelfs langs mijn eigen achtertuin".