Israël en Syrië willen kernenergie opwekken

Israël wil samen met de Arabische buurlanden kerncentrales gaan bouwen. Dat heeft de Israëlische minister voor nationale infrastructuur, Uzi Landau, dinsdag gezegd op een internationale conferentie over kernenergie in Parijs.

"De bouw van een kernreactor om energie op te wekken zal Israël in staat stellen om onafhankelijk te worden op het gebied van energievoorziening", aldus Landau. Hij voegde daaraan toe dat Israël 'kernenergie altijd heeft overwogen als gedeeltelijke vervanging van de afhankelijkheid van steenkool'. Kerncentrales moeten Israël niet alleen helpen om de energievoorziening veilig te stellen, maar ook om de opwarming van de aarde tegen te gaan door het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. De centrales zullen aan de strengste veiligheidsmaatregelen voldoen, zei Landau.

Israël speelt al jaren met het idee om kernenergie op te wekken. In 2007 zei een van de voorgangers van Landau, Binyamin Ben Eliezer, al dat hij werkte aan een plan om een kerncentrale in de Negevwoestijn te bouwen.

Een aantal maanden geleden voerde Landau besprekingen met de Franse minister voor energie, Jean-Louis Borloo. Landau stelde toen een samenwerkingsverband voor tussen Frankrijk, Israël en Jordanië. Borloo was enthousiast over dit idee.

Het was Frankrijk dat Israël in het begin van de jaren vijftig hielp bij het bouwen van een kernreactor in Dimona. Israël zou deze reactor hebben gebruikt om een kernwapenarsenaal op te bouwen. Israël heeft daarnaast nog een kleine onderzoeksreactor in Nahal Soreq, niet ver van Tel Aviv. Israël heeft -in lijn met zijn politiek van 'nucleaire ambiguïteit'- nooit toegegeven dat het een kernmacht is. Het land heeft evenwel ook nooit zijn handtekening gezet onder het non-proliferatieverdrag, dat er op gericht is het aantal landen dat in staat is kernwapens te maken te beperken.

De bouw van een nieuwe kerncentrale zal opnieuw de aandacht vestigen op de heimelijke nucleaire activiteiten van Israël. Toen een naaste medewerker van Landau, Chen Ben Lulu, gevraagd werd of Israël inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zou toestaan toezicht te houden op nieuwe projecten, antwoordde hij slechts dat Israël zich aan alle relevante regels zou houden.

Syrië
Ook Syrië maakte vandaag bekend kernenergie te willen gebruiken om te kunnen voldoen aan de groeiende energiebehoefte. Door de bevolkingsgroei in het land ontstaat er een tekort aan energie. "De vredige toepassing van kernenergie mag niet worden gemonopoliseerd door de weinigen die de technologie in handen hebben, maar moet voor iedereen beschikbaar zijn", aldus Faysal Mekdad, onderminister van Buitenlandse Zaken in Syrië.

Israël wil kernenergie gaan opwekken
Israël wil kernenergie gaan opwekken (Foto: Novum)