Strengere controles op Schiphol

Schiphol gaat met onmiddellijke ingang extra veiligheidsmaatregelen nemen in de See Buy Fly-winkels op de luchthaven. Er komen extra beveiligers in de winkels en ook wordt de controle op vloeistoffen die worden gekocht aangescherpt. In kleinere winkels mogen geen vloeistoffen meer worden verkocht. Dat hebben de luchthaven en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vandaag bekendgemaakt.

De maatregelen gelden voor de zogenoemde niet-Schengen lounges op de luchthaven. De extra controles komen er nadat undercoverjournalist Alberto Stegeman onthulde dat het mogelijk is om de vloeistof in een op de luchthaven gekochte fles te verwisselen en hiermee te reizen.

Hij kocht een fles in een taxfreewinkel, waarop hij het beveiligde gebied uitging, een andere vloeistof in de fles deed en weer terugkeerde. Doordat de vloeistof in een verpakking van Schiphol zat werd hij op meerdere luchthavens niet gecontroleerd. Schiphol en de NCTb laten vandaag weten voor de lange termijn te kijken naar meer structurele maatregelen.

Strengere controles in drankwinkels Schiphol
Strengere controles in drankwinkels Schiphol (Foto: Novum)