Griekenland wil dat VS maatregelen treft

De financiële crisis van Griekenland is een probleem dat de Verenigde Staten zich niet kan veroorloven te negeren. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou vandaag gezegd voorafgaand aan een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama. Papandreou zei tevens dat hij geen geld wil van de VS.

Griekenland wil dat de VS striktere regels oplegt aan hedgefondsen en valutahandelaren. Volgens Athene hebben deze partijen de financiële crisis van Griekenland verergerd, doordat ze speculeerden op een in gebreke blijven van Griekenland bij het terugbetalen van leningen. Vervolgens zouden de hedgefondsen hebben getracht ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk zou gebeuren.

In ontmoetingen met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, en met de Amerikaanse minister van financiën, Timothy Geithner, wil Griekenland uitleggen welke stappen het land neemt om de crisis te bezweren en de economie te hervormen.

De Griekse premier waarschuwde dat de voornaamste economische machten nog niet de veranderingen hebben geïmplementeerd die nodig zijn om een volgende financiële crisis te voorkomen. "De echte vraag die we onszelf aan beide kanten van de oceaan zouden moeten stellen is: 'Hebben we lessen geleerd van de financiële crisis?' Ik denk dat een eerlijk antwoord is dat, ondanks de politieke wil daartoe, we nog niet de noodzakelijke maatregelen hebben genomen." Waarschijnlijk zal dit een belangrijk thema worden in de besprekingen op het Witte Huis tussen de Grieken en de regering van Obama.

Gisteren benadrukte Papandreou dat financiële instabiliteit in Griekenland en Europa een probleem vormt voor de VS. "Voor de VS betekent een zwakke euro een sterke dollar. Dat, op haar beurt, zorgt er voor dat het Amerikaanse handelstekort stijgt. Als de EU, nog steeds de grootste handelspartner van de VS, ineenstort, dan zijn de consequenties hier (in de VS, red.) voelbaar."

De reis van Papandreou, samen met de Griekse minister van financiën, George Papaconstantinou, naar de VS is onderdeel van een trip langs vier landen en is gericht op het verbeteren van de financiële geloofwaardigheid van Griekenland en het krijgen van steun voor een gunstiger rente op leningen.

Griekenland probeert uit een financieel dal te klimmen. Nadat de socialistische partij van Papandreou in oktober 2009 aan de macht kwam bleek dat het begrotingstekort erger was dan de voorgaande regering had doen voorkomen. In de VS overwegen de regering van Obama en het Amerikaanse Congres grote veranderingen in het Amerikaanse financiële systeem. De veranderingen moeten ervoor zorgen dat activiteiten die een grote recessie in de Amerikaanse economie tot gevolg hadden in de toekomst worden voorkomen.