Peper en Opstelten zijn voor hertelling

Twee oud-burgemeesters van Rotterdam, Ivo Opstelten en Bram Peper, vinden dat de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam opnieuw moeten worden geteld. Aanleiding zijn verschillende incidenten rond de verkiezingen die de laatste dagen bekend zijn geworden. Dat stellen zij in het AD van vandaag.

Zo zou een Rotterdammer gisteren hebben bekend twee keer te hebben gestemd nadat hij drie aan hem geadresseeerde stempassen had ontvangen. Opstelten zegt dat het een voor de hand liggende conclusie is dat zijn opvolger Ahmed Aboutaleb zo snel mogelijk tot hertelling moet overgaan.

"Het gaat om het vertrouwen dat de kiezer in het stemproces moet hebben." Peper beaamt dat. "Bij verkiezingen moet elke zweem van twijfel worden weggenomen. Om de onpartijdigheid te waarborgen zou het tellen kunnen gebeuren onder toeziend oog van een ombudsman."

Aboutaleb zag vorige week ondanks de problemen bij verscheidene stembureaus geen aanleiding voor een hertelling of om de verkiezing ongeldig te verklaren. Ze zouden geen invloed hebben gehad op de uiteindelijke zetelverdeling.

Opstelten: "Dat was op dat moment een goede beslissing. Maar mede door de fouten die daarna aan het licht zijn gekomen, kan er een situatie ontstaan die kiezers niet begrijpen. Hertellen is het beste advies. Dat kost twee dagen en dan is het klaar en over."