Obama verscherpt toon in zorgdebat

De Amerikaanse president Barack Obama verscherpt de toon in het debat over de zorgverzekering. Hij haalde vandaag fel uit naar zorgverzekeraars, die volgens hem winst boven mensen plaatsen. Ook verweet hij zijn Republikeinse tegenstanders de problemen jarenlang te hebben genegeerd.

De president is een campagne begonnen om het publiek voor zijn plannen te winnen. Het Witte Huis wil dat het Huis van Afgevaardigden over de plannen stemt voor Obama 18 maart vertrekt voor een reis naar Azië.

De Verenigde Staten zijn het enige ontwikkelde land dat geen algemene ziektekostenverzekering voor zijn inwoners kent. Ongeveer vijftig miljoen van de driehonderd miljoen inwoners hebben geen zorgverzekering. Van degenen die wel verzekerd zijn, zijn de meesten voor de dekking afhankelijk van hun werkgever.

Behalve naar de verzekeringsmaatschappijen haalde Obama ook uit naar de Republikeinen, die nu zeggen dat zij de uit de pan rijzende kosten een halt willen toeroepen. "Jullie hebben tien jaar gehad. Wat is er gebeurd? Wat hebben jullie gedaan?" zei Obama.

De Republikeinen dienden hem meteen van repliek. "Het Amerikaanse volk heeft deze retoriek van de president al eerder gehoord en ze blijven luid en duidelijk zeggen dat ze geen massale overname van de gezondheidszorg door de overheid willen", zei de voorman van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner.

De Democraat Arlen Specter zei dat Obama sinds zijn verkiezingscampagne niet meer zo fel heeft gesproken. Obama heeft de verzekeringsbranche al vaker bestempeld als een obstakel voor zijn plannen, maar het optreden en de toon van de regering zijn de laatste dagen harder en scherper geworden.

Obama zet ook Democratische politici zwaar onder druk. Sommigen hebben bedenkingen over de kosten van het plan, een biljoen dollar, en clausules met betrekking tot abortus, en maken zich zorgen over hun kansen op herverkiezing in november.