Balkenende krijgt steun van partijbestuur

Jan Peter Balkenende blijft lijsttrekker voor het CDA in de aanloop naar de Kamerverkiezingen van 9 juni. Dat heeft voorzitter Van Heeswijk van de partij vanavond bekendgemaakt, De huidige demissionaire premier kreeg vanavond tijdens een vergadering de steun van het partijbestuur en mag dus in de verkiezingscampagne de kar gaan trekken. 

In de vergadering werden de voor de christen-democraten desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag besproken. Bij de achterban was kritiek ontstaan op het functioneren van Balkenende. Ook was men niet gelukkig met de aankondiging van Balkenende dat hij zich alleen beschikbaar stelde als kandidaat-premier en niet als eventuele fractieleider en met het feit dat hij al snel na de val van het kabinet als kandidaat-lijsttrekker naar voren werd geschoven. 

Onduidelijk is nog wat er gebeurt als Balkenende na de verkiezingen het veld moet ruimen als premier. "Dan is er een nieuwe situatie", aldus Van Heeswijk. Volgens de partijvoorzitter zal het bestuur dan opnieuw bij elkaar komen. Of Balkenende dan zitting zal nemen in de Tweede Kamer is niet bekend.