Canadees parlement zet zeehond op menu

Uit protest tegen het Europese importverbod op producten van zeehonden zet het Canadese parlement robben op het menu. Afgevaardigden kunnen woensdag in het restaurant van het parlement genieten van een stuk lende van de dieren.

De conservatieve regering verzet zich tegen het importverbod, dat afgelopen juli was afgekondigd. De Europese Unie beschouwt de jacht op de robben als wreed en onmenselijk. De dieren worden doodgeschoten of doodgeknuppeld.

Het zeehondenvlees zal worden bereid met port en plakjes bacon. De actie is bedoeld als uiting van solidariteit met degenen die leven van de zeehondenjacht.

De Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean baarde vorig jaar nog opzien door het hart van een net geslachte zeehond rauw op te eten. Ze wilde zo haar steun betuigen aan robbenjagers in het Noordpoolgebied, die door het Europese verbod vrezen hun inkomstenbron te verliezen. Jean is als gouverneur-generaal de vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth II, die ook staatshoofd is van Canada.