Hardere acties ambtenaren na mislukt cao-overleg

Het cao-overleg tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is vandaag mislukt. De partijen probeerden vandaag tevergeefs tot een nieuwe cao te komen voor gemeenteambtenaren. De vakbonden hebben acties aangekondigd die 'intensiever en harder' worden, zo meldt CNV Publieke Zaak.

De vakbonden willen dat de lonen met anderhalf procent worden verhoogd, maar de VNG stelt dat dit niet mogelijk is. De VNG heeft voorgesteld om alle 180.000 gemeenteambtenaren in april een eenmalige uitkering van een procent van hun jaarsalaris te geven.

Omdat de financiële vooruitzichten nog onduidelijk zijn, vindt de VNG het onverantwoord om een structurele loonsverhoging door te voeren. Eerst moet duidelijk worden hoeveel het kabinet gaat bezuinigen op gemeenten.

De afgelopen tijd organiseerden de bonden estafettestakingen, die veelal beperkt bleven tot korte werkonderbrekingen. Wel werd in een aantal steden geen vuilnis opgehaald. Voor deze week staan in een aantal gemeenten kleinschalige acties op de agenda, meldt Abvakabo FNV. Wanneer de acties worden geïntensiveerd, is nog niet bekendgemaakt. Ook personeel van de provincies en de waterschappen bereiden acties voor.