Studie: vrouwen verdienen minder

Vrouwen met kinderen verdienen wereldwijd bijna een derde minder dan mannen en hebben nog altijd te kampen met vele obstakels die een carrière in de weg staan. Dat concludeert de Internationale Vabondfederatie (ITUC) in een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.

Vrouwen met kinderen verdienen gemiddeld 68 procent van wat mannen verdienen. Voor vrouwen in het algemeen ligt dat percentage op 74 procent.

Vrouwen met kinderen werken vaker parttime, omdat een gezin vaak moeilijk te combineren valt met een fulltime carrière. Ook werkgevers spelen een rol. Zij betalen vrouwen dikwijls minder dan mannen, ook al is dat in strijd met de wet. Daarnaast bieden zij vaak te kort ouderschapsverlof. Ook gebeurt het dat vrouwen met kinderen geen promotie krijgen en wordt vrouwen zelfs gevraagd een zwangerschapstest te ondergaan voor zij in dienst worden genomen, wat illegaal is.

Vooral in landelijke gebieden en in de landbouw hebben vrouwen te kampen met ongelijkheid op de werkvloer. Uit een vergelijkbaar onderzoek van de Europese Unie dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd blijkt dat de huidige Europese wetgeving niet afdoende is om deze seksediscriminatie te bestrijden.