Planbureau onderzoekt fouten klimaatrapport

Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat onderzoek doen naar fouten in een rapport over klimaatverandering van het VN-klimaatpanel IPCC. Het onafhankelijke onderzoeksbureau gaat na in hoeverre de fouten in het rapport die eerder bekend werden, van invloed zijn op de hoofdconclusies.

In onder meer de passages over Nederland staan fouten. Zo bleek dat er was gegoocheld met cijfers over het deel van Nederland dat onder de zeespiegel ligt en welk economisch belang dat gebied heeft. Eerder bleek informatie over de snelheid waarmee gletsjers in de Himalaya smelten niet te kloppen.

IPCC kwam naar aanleiding van de fouten onder vuur te liggen. Tweede Kamerleden uitten zorgen over de wetenschappelijke onderbouwing van het klimaatbeleid, dat grotendeels op het IPCC-rapport is gebaseerd.

Het planbureau heeft op zijn site een meldpunt geopend waar eventuele andere fouten kunnen worden gemeld. Het onderzoeksbureau gaat de meldingen en de bevindingen van de analyse van het rapport aanbieden aan demissionair minister van Vrom Tineke Huizinga (ChristenUnie) of haar opvolger. Ook het IPCC krijgt het rapport toegestuurd.

Submitter:  Bron: Novum