Woedende jongeren bij huis gezinsdrama

Afgelopen middag hebben in de Oesterstraat in Zierikzee een aantal jongeren hun woede en ongeloof geuit tegen de aanwezige politie. De jongeren, die allen vrienden zijn van de overlevende 15-jarige Haydar, zijn woedend dat het gezinsdrama heeft kunnen plaatsvinden, ondanks de vele aanwijzingen dat de vader van het gezin moordplannen had.

Een van de jongens schreeuwde: "Waarom kon het gebeuren dat die man hier bij het huis is gekomen, terwijl hij vijf kilometer op afstand van Zierikzee moest blijven. Justitie heeft niks gedaan om dit te voorkomen." Moechtar Koelijev, een klasgenoot van Haydar, vertelt: "Haydar belde mij vaak op om te vertellen hoeveel zorgen hij zich maakte. Hij voelde zich een beetje vader van het gezin, voor zijn moeder Amira en zijn zus en jongere broer. De laatste weken, sinds zijn vader uit de gevangenis is gekomen en in een tehuis in Middelburg zat, werd het steeds erger met de bedreigingen."

Dreanan Halilovic, die een jaar lang met Zainab, de 19-jarige dochter van het gezin, in de klas zat voor de opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlening bij het ROC in Goes vertelt: "Zij is nu bijna een jaar niet geweest. Dinsdag heb ik haar nog gesproken in de bus. Ze vertelde dat er te veel zorgen waren thuis en dat ze volgend jaar wilde proberen verder te gaan met de opleiding."

De aanwezige vrienden van Haydar zijn allemaal van buitenlandse afkomst. Halilovic eindigt zijn verhaal met: "Door deze schietpartij worden we allemaal weer over één kam geschoren. Eén Irakese man is de dader, maar als justitie beter had opgetreden, was dit niet gebeurd."