Paris Hilton slechtste actrice van het decennium

Paris Hilton heeft een Golden Raspberry gekregen voor haar acteerprestaties van de afgelopen tien jaar. De blondine kreeg de onderscheiding voor Slechtste Actrice van het Decennium voor films als 'The Hottie and The Nottie' en 'House of Wax'. De twijfelachtige eer van Slechtste Acteur van het Decennium ging gisteren in Los Angeles naar Eddie Murphy.

Slechtste film

Slechtste Film van het Decennium werd 'Battlefield Earth', de verfilming van het boek van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard. "Die film is zo slecht dat 'ie vermakelijk is", zei Razzie-oprichter John Wilson over de John Travolta-film. "Op manieren die de makers nooit hebben bedoeld."

Slechtste Film van het Jaar werd 'Transformers: Revenge of the Fallen'. De prent over de buitenaardse robots kreeg daarnaast nog twee Razzies. Regisseur Michael Bay kreeg er een voor Slechtste Regie en ook de scriptschrijvers van de film kregen er een op hun naam. 'Transformers' was overigens op 'Avatar' na de best bezochte film van 2009.

Slechtste acteur

De leden van de populaire boyband The Jonas Brothers kregen een onderscheiding voor Slechtste Acteur van het Jaar. Dat terwijl de zingende broertjes zichzelf spelen, in hun 'Jonas Brothers: The 3D Concert'. De film 'Land of the Lost' van Will Ferrell kreeg zeven nominaties, maar verloor in bijna alle categorieën van 'Transformers'.

Slechtste actrice van het jaar

Sandra Bullock was aanwezig om haar prijs voor Slechtse Actrice van het Jaar op te halen. Ze kreeg het gouden beeldje voor haar rol in de film 'All About Steve'. Bullock heeft altijd gezegd dat ze een Razzie persoonlijk in ontvangst zou nemen als ze er een won. "Maar ik wist niet dat je hem al krijgt als je alleen maar zegt dat je langskomt", zei ze. "Als ik dat had geweten, had ik veel eerder aangekondigd naar de Oscars te gaan."

De actrice had voor iedere aanwezige een DVD van de film meegenomen. Ze vroeg iedereen de film thuis nog eens te bekijken. "Echt kijken. En als jullie dan beslissen dat het toch niet de slechtste acteerprestatie van het jaar is, kom ik volgend jaar weer om de Razzie terug te geven", aldus een sportieve Bullock. "En daarna drinken we wat."

Bullock was de eerste acteur sinds vijf jaar die de Razzie persoonlijk op kwam halen. Halle Barry nam de gouden framboos in 2005 in ontvangst voor haar rol in de film 'Catwoman'. Berry deed dat met een Oscar in de andere hand, die ze eerder voor de film 'Monsters Ball' kreeg. Ook Bullock maakt nu kans op beide tegenpolen in de filmonderscheidingen. Ze is favoriet voor een Oscar voor haar rol in 'The Blind Side', en zou de eerste acteur zijn die beide prijzen in hetzelfde weekend wint.

Golden Raspberry voor Paris, hoeveel zullen er nog volgen? (foto: Novum)