Pasgeboren baby uit huis geplaatst

Een echtpaar uit Zutphen heeft een wel heel erg vervelende kraamperiode achter de rug. Hun pasgeboren baby had een gebroken sleutelbeen en het echtpaar werd daarom verdacht van zware mishandeling. Ze werden drie dagen in de cel gezet en de zuigeling werd uit huis geplaatst, terwijl het vrijwel zeker is dat de sleutelbeenbreuk door een extreem zware bevalling is veroorzaakt.

Volgens de advocaat van de familie, Ron Heutink, is er sprake van een dramatische vergissing. Bureau Jeugdzorg had eerst meer onderzoek moeten doen voordat er besloten werd om het kind weg te halen.  Zonder ook maar met de ouders gesproken te hebben werd het kind bij hen weggehaald,  waarbij Bureau Jeugdzorg dus uitging van het meest dramatische scenario.

Jeugdzorg Gelderland reageert met de bewering dat ze geen andere keuze hadden. "Als er sterke aanwijzingen zijn dat een pasgeboren baby in de thuissituatie letsel heeft opgelopen, moet Bureau Jeugdzorg kiezen voor de veiligheid van een kind. We maken daarbij een zorgvuldige afweging." Op de vraag welke zorgvuldige afwegingen hier gemaakt zijn, wilde Jeugdzorg Gelderland niet ingaan.

De rechtbank in Zutphen heeft de uithuisplaatsing inmiddels ongedaan gemaakt.

In de uitzending van Das je goed recht van afgelopen zondag is ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Dat er vaker onjuiste beslissingen rondom kindermishandeling worden genomen is ook terug te lezen in een artikel van gisteren.