EU-diplomaat Ashton naar Gaza

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, brengt een bezoek aan de Gazastrook om met eigen ogen te zien welk effect de hulp van de EU op de bevolking heeft. Ze bespreekt met Israël de mogelijkheden van een bezoek.

Ashton reist voor het eerst sinds ze haar post bekleedt naar het Midden-Oosten om zich te mengen in pogingen vrede in het gebied te brengen. Ze zei op een bijeenkomst voor EU-ministers van buitenlandse zaken in het Spaanse Cordoba dat ze wil dat het zogenoemde kwartet van grote bemiddelaars in de kwestie, de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, weer bijeenkomen. "Ik denk dat er een mogelijkheid ligt voor de EU om sterkere banden met de andere leden van het kwartet te bewerkstelligen en een stap voorwaarts te doen."

De EU is met 440 miljoen euro aan hulp de grootste donor van de Palestijnse gebieden. Ashton zei dat ze met 'gewone mensen' wil praten om te zien of de hulp van de EU hun leven verbeterd heeft.

Op de bijeenkomst sprak de Spaanse minister voor buitenlandse zaken Miguel Angel Moratinos zijn steun uit voor de diplomatieke missie van de Amerikaanse afgezant George Mitchell om indirecte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen na de vijftien maanden durende opschorting van de besprekingen.

EU-diplomaat Ashton naar Gaza
EU-diplomaat Ashton naar Gaza (Foto: Novum)