VVD wil Rutte weer als lijsttrekker

Het hoofdbestuur van de VVD heeft Mark Rutte voorgedragen om opnieuw lijsttrekker te zijn van de partij. De procedures om de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen rond te krijgen zijn bovendien ingekort, vanwege de korte voorbereidingstijd voor de stembusgang op 9 juni.

Het bestuur laat weten vertrouwen te hebben in de huidige fractievoorzittter in de Tweede Kamer. De partij hoopt dat Rutte de goede uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen een vervolg kan geven.

De kandidatenlijst voor de verkiezingen wordt in april vastgesteld via een ledenraadpleging. Het verkiezingesprogramma wordt op 24 en 25 april onthuld tijdens een algemene ledenvergadering in Papendal.

Rutte werd in 2006 voor het eerste lijsttrekker van de liberalen, nadat Jozias van Aartsen zich na de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar terugtrok. Rutte werd in de strijd om aanvoeder van de partij te zijn uiteindelijk met 51,5 procent van de stemmen door partijleden verkozen boven Rita Verdonk.

Bij de daaropvolgende verkiezingen verloor de VVD zes zetels. Rutte kreeg minder voorkeursstemmen dan nummer 2 op de lijst Verdonk, een novum in de parlementaire geschiedenis. Na een interne strijd in de partij zette Rutte Verdonk vervolgens uit de partij.

VVD wil Rutte weer als lijsttrekker (foto: Novum)