'Miljoenen vaccins Mexicaanse griep over'

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zit in zijn maag met negentien miljoen overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep. Hij kan de vaccins niet verkopen aan andere landen en onderhandelt daarom nu met in ieder geval een van de twee fabrikanten over terugverkoop van ongebruikte vaccins, meldt NRC Handelsblad vandaag.

De vaccins hebben Nederland twee- tot driehonderd miljoen euro gekost. Het ministerie zegt in onderhandeling te zijn met medicijnenfabrikanten GlaxoSmithKline. De eerste bevestigt dit, de tweede, waar zo'n driekwart van de vaccins vandaan komen, ontkent echter.

Klink schafte vorig jaar 34 miljoen doses aan. Daarmee kon de hele Nederlandse bevolking twee keer worden ingeënt. De gehele bevolking hoefde echter niet te worden gevaccineerd. Alleen de zogeheten risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, kregen een prik. Het virus bleek slechts een milde griep te veroorzaken.

Klink besloot daarop dat hij zou proberen de meeste overgebleven vaccins door te verkopen aan andere landen. Cyprus kocht in oktober tweehonderdduizend vaccins van het ministerie, Malta nam in december tachtigduizend vaccins over.