Canada past volkslied niet aan

De Canadese regering heeft gisteren besloten het volkslied 'O Canada', dat op de Olympische Spelen in Vancouver veelvuldig klonk, met rust te laten. Dat heeft een regeringswoordvoerder laten weten, meldden Canadese media.

In de Canadese troonrede opperde de conservatieve regering van premier Stephen Harper afgelopen week de hymne te veranderen. Het gaat om een zinsnede waar Canada vaderlandsliefde oproept of afdwingt bij "al haar zonen". Harper wilde een landelijke discussie aanzwengelen over een nieuwe zinsnede, waarbij de dochters niet zouden worden uitgesloten in de variant "bij ons". Dit zou gebeurd zijn op advies van een vrouwelijke senator.

"We hebben de Canadezen aangeboden om zich uit te spreken over het onderwerp en dat hebben zij luid en duidelijk gedaan", zo stelde de zegsman. "De overgrote meerderheid wil het onderwerp niet aansnijden. De regering gaat daarom niet over tot verandering van het volkslied."

Medewerkers van premier Harper bezweren dat in de oorspronkelijke Engelstalige versie van 1908 ook helemaal geen 'zonen' voorkomen en wilden terugkeren naar de originele versie die "neutraal van geslacht" zou zijn. Afgelopen dagen werd er veelvuldig op radio en tv gepraat over de kwestie. Velen vonden het voorstel ronduit belachelijk en wilden niet dat er aan nationale symbolen en tradities werd getornd.

De Liberalen, die in de oppositie zitten, noemden het voorstel een trucje dat bewees dat de Conservatieven niet echt werk maken van vrouwenrechten.